Ik ben Mieke Unterhorst en werd in 1956 geboren te Amsterdam.

Ik ben autodidact.

Als kind was ik altijd al aan het tekenen en schilderen.

In de hoogste klas van de basisschool, ik was toen 11 jaar, maakte ik op verzoek van de meester illustraties voor de schoolkrant. Dat jaar kreeg ik  iedere maand twee opdrachten om uit te werken bij stukjes tekst in de krant. 

Op de HAVO maakte ik een tekening (posterformaat) van een vissersboot met netten. Deze hing daar op een tentoonstelling. Na afloop vroeg de directrice van de school of ze de tekening mocht hebben en vanaf die dag hing hij in de directiekamer, boven haar bureau. Ik voelde mij als 14-jarig meisje  zeer vereerd.....

Niet zo lang daarna valt er een 'grote schilder-stilte'.....................!

Thuis gaat het niet zo goed. Van tijd tot tijd verkeren we als gezin in crisis, omdat mijn moeder psychisch ziek is (hallucineren, overmatig drankgebruik, zelfmoordpogingen en opnames). Ik vind de rust thuis niet meer om te schilderen.

De jaren die volgden, wist ik niet voldoende wat ik wilde, waar ik voor stond, en wie ik werkelijk was... Als kind van een ouder met een psychische ziekte had ik geleerd mezelf totaal weg te cijferen. Ik wist toen nog niet dat dit de gevolgen waren van KOPP: Kind (zijn) van een Ouder met Psychische problemen. Ik kende de term niet, laat staan dat ik begreep dat zoiets ook nog gevolgen had voor hoe ik mij voelde in mijn volwassen leven.

Ik leerde ontdekken wat ik wilde:

Ik kwam erachter wat het altijd was geweest dat mij als kind gelukkig maakte. En dat was creatief-zijn.

In 1998 maakte ik voor het eerst weer schilderijen. Bezig zijn met kunst zou een prominente plaats in mijn leven krijgen!

De laatste tijd heb ik het één met het ander verweven door, naast mijn schilderijen over allerlei dingen die ik mooi vind, ook te schilderen over KOPP en andere psychologische thema's.

Hier komen mijn passie voor schilderen en het doorleven van emoties samen. En verwoorden in beeldtaal mijn gevoel van respect en mijn warme liefde voor iedere mens die kwetsbaarheid in zich draagt.

(De  niet-KOPP-gerelateerde schilderijen vertegenwoordigen mijn passie en levensblijheid voor 'zoveel moois' te zien om ons heen.....................!)